Az Oltáriszentség: áldozat

Elmélkedések Úrnapjára
Elmélkedés
Forrás: ÉE 924. oldal

Kotta

A szentmise Jézus Krisztus keresztáldozatának megújulása, melyet az Egyház önmaga áldozatként mutat be a mennyei Atyának. Lásd: „A szentmise rendje és állandó részei”-t.

Gondolatok a szentmiséről

A mennyei Atya neked adja a szentmisében az Ő Fiát, és vele együtt annak minden érdemét, elégtételét és kimeríthetetlen gazdagságát, amit Ő szerzett meg nekünk. Íme, lásd, mit kapsz, ha mindennap részt veszel a szentmisén! Mert ha a szentmisében nem leszel gazdagabb, az csak a te lanyhaságod hibája.

(Aranyszájú Szent János)

Az őskeresztények szelleme

(303. február 24.) Afrikának egy városában elfogták a római hatóságok Saturninus presbytert és mintegy negyven keresztényt. Bűnük az volt, hogy összejöveteleket tartottak, és az „Úr titkait” megünnepelték. A kihallgatás jegyzőkönyvéből: „A proconsul így szólt Saturninushoz:
— A császárok parancsa ellenére tettél, mikor ezeket mind egybehívtad.
Satutninus az Úr Lelkének sugallatára így felelt:
— Bátran ültük meg az Úr misztériumait.
— Miért cselekedtél a rendelet ellen?
— Az Úr titkait elhagyni nem lehet, így parancsolja azt a Törvény.
Most Emeritust állították elő:
— A te házadban történtek a császárok rendelete ellenére az összejövetelek?
— Az én házamban ültük meg az Úr titkait.
— Miért engedted belépni őket?
— Mert testvéreim ők, és AZ ÚR MISZTÉRIUMAI NÉLKÜL NEM BÍRUNK ÉLNI.”

Gondolatok a szentmiséről

Krisztus él bennünk az Úrvacsora erejében, ételében és szellemében. Ő hat át minket, kik Őt vettük, s nem annyira mi utánozzuk Őt, mint inkább Ő változtat el, vagyis kiéli az Ő formáit bennünk.

(Prohászka Ottokár)

A szentmise magasztalása

Méltó és igazságos Neked, mindenható Atyánk, hálát adni, mert benned élünk, mozgunk és vagyunk, s egy pillanatot sem tudnánk élni szereteted jótevő megnyilatkozása nélkül. Mindannyiszor, amikor mi valamely kegyelemben gazdag ünnepet megülünk, megörvendeztet minket a te üdvösség-művedről való megemlékezés, és a jelen életben elnyert adományaid. És ezért akár az elmúlt örömöket adod meg nekünk újra, akár ugyanazon kegyelmednek továbbműködését érezzük, fölségednek szünet nélkül hálát mondunk a mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.

(Őskeresztény prefáció)

Imádság a szentmise előtt

Uram Jézus Krisztus, örök Főpap, ki a mennyei Atya megdicsőítésére és az emberi nem üdvözítésére magadat föláldoztad a keresztfán, s aki végső szeretetedben áldozatod örök emlékeképpen nekünk hagytad e csodálatos Szentséget! Fogadd el önmagunk fölajánlását, s egyesítsd azt saját áldozatoddal, hogy Egyházad önátadása Atyádnak kedves legyen, nekünk pedig közvetítse azokat a mennyei javakat, melyeket tiéidnek a keresztfán kiérdemeltél. Kérlek Uram, illesd értelmemet, akaratomat és érzékeimet, hogy azzal a figyelemmel és buzgósággal, odaadással és szemlélettel vegyek részt e szentmisén, mely e nagy szentséget megilleti. Ámen.

Imádság szentmise után

Legyen tetszésedre, Szentháromság, hódoló szolgálatunk, és add, hogy ez az áldozat, melyet Fölséged színe előtt bemutattunk, neked kedves legyen, nekünk pedig irgalmadból engesztelést szerezzen. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.