Pünkösdi zsoltár

Elmélkedések Pünkösdre
Elmélkedés
Forrás: ÉE 1129. oldal

Kotta

Fölkél Isten, és elszélednek ellenségei! Mert Krisztus feltámadása által megtörte az igazi Ellenség erejét.
Mint a füst eloszlik, eloszlatod őket, mint elolvad a viasz a tűz színe előtt, úgy vesznek el a bűnösök Isten színe előtt.
Igen: hová lett most már ármányod, Kaifás? Mi lett árulásodból, Júdás? Mi lett gyávaságodból, Pilátus?
Ez a világosságot támasztó, tüzet gyújtó, minden elavultat szétoszlató pünkösdi tűz ítéletet mond az Úr ellenségei fölött.
De egyben biztató jel az istenfélőknek: Az igazak vígan lakozzanak Isten házában, az Egyházban, és ujjongjanak Isten előtt.
Ujjongjanak üdvösségüknek, gyönyörködjenek örömmel mindazokban a javakban, melyeket e szent ünneptől fogva az Úr kioszt köztük.
Énekeljenek az Istennek, dicséretet mondjanak az Ő nevének: azt az éneket, azt a dicséretet, mely több, mint a ti gyenge szavatok, mely a Szentlélek ihletésére támadt, s az Egyháznak az egész világot betöltő szózata lett.
Dicséretet mondjatok annak, ki a felhőkön vitetik, aki fölment a mennybe, hogy onnan elküldje Lelkét!
Örvendezzetek most e Lélek előtt, mert az Ő neve: Védő - árvák atyja, özvegyek védője.
Íme, Isten az Ő szent lakóhelyén, az Egyházban.
Isten az ki lakást ad a házban az elhagyottnak — akik eddig a pogányság pusztaságában laktak, most otthonra találnak az Egyházban — s a foglyokat a bőség földjére kivezeti: mert akik a Sátán foglyai voltak, most bőven részesülnek az Egyház igehirdetésében, lelki kormányzásában és szentségeiben.
Isten, midőn a Te néped színe előtt jártál, midőn általmentél a pusztán, a föld megindult; még az egek is olvadoztak Sína Istenének arca előtt, Izrael Istenének orcája előtt.
Így adtál törvényt Sína hegyénél népednek, s így, a föld megindulásában, a szélzúgásban, a tüzes nyelvekben jelentél meg újra az újszövetség Pünkösdjén, hogy törvényt adjál, s vele új népet alkoss magadnak.
Azért hát mutasd meg ma is hatalmadat, Szentlélek Isten, s erősítsd meg, amit közöttünk cselekedtél: erősítsd meg a papok apostoli lelkületében, a hívek alázatos szeretetének jelében, abban a békében, amit Egyházadra árasztasz.
És most ünnepeljetek mindnyájan, föld országai, akiknek megosztottsága megszűnt Isten országában: zengjetek az Istennek, Krisztusnak, ki fölment az egek ege fölé.
Íme, kibocsátja szavát, erejének hangját: „menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet!”
Csodálatos vagy, Szentlélek a te szentélyedben: földi szentélyedben is, az Egyházban, honnan hatalmat és erőt sugárzol a Te népednek.
És áldott vagy, Szentháromság egy Isten mennyei szentélyedben, ki a pünkösd misztériumával megerősítettél minket.
Áldott legyen az Isten.

A 67. zsoltár nyomán.