Tanítás Pünkösd ünnepéről

Elmélkedések Pünkösdre
Magyarázat
Forrás: ÉE 693. oldal

Kotta

„Amikor beteltek Pünkösdnek (Pentecostesnek, vagyis az Ószövetségben már előre jelzett ötvenes számnak) napjai, az apostolok mind együtt voltak ugyanazon a helyen; zaj támadt hirtelen az égből, minta heves szélvész… és beteltek Szentlélekkel.” (ApCsel 2,1-11.) Krisztus tehát teljesítette ígéretét: „Kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót küld nektek…” A Szentlélek elküldése teljesíti ki a Húsvét ünnepét, mert Húsvét hatásai csak Pünkösd után a Szentlélek által kezdhettek érvényesülni.

A Szentlélek a harmadik isteni Személy, az Atyát és Fiút összekötő személyesült Szeretet. Az isteni végrehajtó, megvalósító erő különleges hordozója. Ezért méltán játszik kiemelkedő szerepet a Krisztus által megszerzett megváltás érvényesítésében, az emberekhez való közvetítésében, vagyis a megszentelés művében.

A Szentlélek hatásai

  1. „És elkezdtek szólani különféle nyelveken, amint a Szentlélek adta nekik szólani.” Pünkösd nyelvcsodájában - éppen fordítva, mint egykor a bábeli nyelvzavarban - a Szentlélek EGYBEGYŰJTÖTTE azt, ami azelőtt szétszórt volt, egységbe forrasztotta az eddig különbözőt. „Ki mindeneket egybetart” - énekeljük az Introitusban. Az emberek e szent összegyűjtése, gyülekezete: az Egyház (Ecclesia). Pünkösd az Egyház születésnapja.

  2. „Szétoszló tűznyelvek jelentek meg…” Ugyanolyan tűzjelek között történt az ÚJSZÖVETSÉG MEGKÖTÉSE, az új választott nép megteremtése, mint történt az Egyiptomból való kivonulás után 50 nappal a Sínai hegynél az Ószövetségé. E tűzjel egyben a Szentlélek átalakító hatását is jelzi. A Lélek minden keresztényt szent pecséttel jelöl, s ajándékaival, sugallataival átformálja a lelkeket.

  3. „Akkor Péter kilépett a nép közé…” Az addig gyáva apostolok most az ige hirdetőivé lettek. A Szentlélek az Egyház MISSZIÓS, APOSTOLI KÜLDETÉSÉNEK elindítója és állandó életbentartója.

  4. Péter beszédében megmagyarázza, miképpen teljesedtek a jövendölések Jézus Krisztusban. Mindezt a Lélekben értették meg az apostolok, ahogy Jézus megígérte előre: „Ő majd megtanít titeket mindenre és eszetekbe juttat mindent.” Ő AZ IGAZSÁG LELKE, a tévedhetetlen igazságnak, tiszta hitnek őre az Egyházban minden időben. „Nála vagyon a szó értelme” — énekeljük az Introitusban . A káosz, a zavaros élmények, tisztázatlan szenvedélyek között, melyek a vallást is fenyegetik, a Szentlélek nemcsak a tűznek, lelkesedésnek, hanem a józan értelemnek is védője, adományozója, biztosítéka.

  5. Péter beszédének hatására aznap mintegy háromezer ember keresztelkedik meg. A mustármag most kezd növekedni, a tésztába vetett kovász most kezd el dolgozni. Eredménye pedig: egy szentségi átalakítás. A Szentlélek ma is A SZENTSÉGEK LÉTESÍTŐJE, osztogatója az Egyházban.

  6. A Szentlélek VÉDŐJE ÉS VIGASZTALÓJA („Paraklétosz”-a) minden keresztény embernek. Ő tudja, mikor mire van szükségünk, hogy az élet küzdelmei közt össze ne roppanjunk. Ezt a segítséget kéri az ünnepi szekvencia.

Hogyan ünnepeljük a Pünkösdöt?

Az Egyház évről évre szent várakozásban tölti a pünkösd előtti napokat, mint az apostolok egykor Jeruzsálemben. A hívek magánimádságaiban gyakrabban kapjon hangot e napokban a Lélek hivogatása. Szép szokás a Pünkösd előéjszakáját virrasztásban tölteni. Leghelyesebb ilyenkor a pünkösdi virrasztó zsolozsma elvégzése, de más ájtatosságokat is imádkozhatunk (vö. „Szentlélek-váróájtatosság”-ot). A piros színű miseruhában mondott ünnepi mise énekei, olvasmányai, könyörgései, az ünnepélyesebb szentírások segítenek minket abban, hogy teljesebben átéljük a Szentlélek eljövetelét. Ügyeljünk arra, hogy ne kössenek le minket e napon a különféle tavaszi programok, hanem a nagymise buzgó megtartása részesítsen az ünnep kegyelmeiből. Adjunk hálát e szentmisén bérmálásunkért is. Az ünnep gazdag tartalmának átéléséhez kevés egy szentmise. Vegyünk részt a délutáni vesperáson. Korábban ezt az ünnepet is egy héten át tartották. Ma legalább a pünkösdhétfői szentmisére menjünk el!