Az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus imádása

Elmélkedések Úrnapjára
Elmélkedés
Forrás: ÉE 933. oldal

Kotta

Bár az Oltáriszentséget Urunk elsősorban áldozatként és lakomaként hagyta reánk, de Ő titokzatosan és szentségi módon, ám valóságosan jelen van a szent színek alatt. Ezért megvalljuk, imádjuk eukarisztikus jelenlétét, bizalommal fordulunk hozzá, s életünket az Oltárszekrényben köztünk lakó Krisztus oltalmába ajánljuk. Már az Ősegyházban szokás volt, hogy a szentmiséről megmaradt ostyákat eltették, hogy szükség esetén a betegekhez elvihessék. A tabernákulumban jelenlevő Krisztus imádása különös erővel bontakozott ki a középkorban. A katolikus templom melegségét, bensőségességét ez a szentségi jelenlét adja, melyre a templomokban levő, állandóan égő-lobogó örökmécses figyelmeztet. Ha templom előtt elmegyünk, legalább szívünkben üdvözöljük a szentségi Jézust. Ha időnk van, töltsünk pár percet az Ő jelenlétében. Keressünk alkalmat arra is, hogy hosszabb ideig szeme előtt legyünk, színe előtt imádkozzunk. Az egyéni szentségimádások a lelki élet pótolhatatlan élesztői. Először röviden üdvözöljük a szentségi Jézust a következő, vagy hasonló imádsággal:

######Imádság szentségimádásra

Uram, a Te házad csendes magányában térdelek. Átérzem, hogy a hely, ahol tartózkodom, szent. Az oltárszekrény fehér ostyájában a Te jelenléted világít, a Te szeretettől lángoló szíved dobog. A kenyér színében rejtőzött isteni fölségből a kegyelem sugara árad. Ott vagy, Uram, a fenséges bazilikák oltárszekrényében, a világvárosok tabernákulumaiban, kis falvak, kolostorok, apró kápolnák szent csöndjében, - s mindenütt a lelki elmélyülés, életszentség és szeretet nevelője vagy. Jó nekem itt lennem, Uram! Valóban „nincs nép, melyhez ily közel lenne Istene!” Nézz reám, hallgasd meg imámat, akár szavakkal, akár titokzatos érzésekkel száll hozzád. És szólj hozzám, Uram, mert hallja a Te szolgád!

(Opus Dei)

Ezután akár kötött, akár szabad imával töltsünk hosszabb-rövidebb időt a Szentség előtt. Imádjuk őt, s imádkozzunk az Egyházért, hozzátartozóinkért, önmagunkért. Ne feledkezzünk meg a dicsőítő, hálaadó, engesztelő imádságról sem!

Litánia az Oltáriszentségről. Jól használható egyes szentségi énekek szövege is, mint: „Itt jelen vagyon”, „Imádlak és áldlak, Isten, rejtelem!”, stb.

A szentségimádás közös formái: elsővasárnapi szent óra, szentségi litánia. Az Oltáriszentség legünnepélyesebb megvallása és imádása az úrnapi mise és körmenet.